Jdem.cz zvyšuje bezpečí uživatelů

Česká služba pro zkracování WWW adres Jdem.cz zavedla kontroly na podezřelé, spamové či útočné odkazy.

17. července 2009

Webová služba Jdem.cz od dnešního dne obsahuje kontrolu na podezřelé odkazy, a zvyšuje tak bezpečí svých uživatelů.

V poslední době se v médiích objevily různé články, v nichž bylo upozorňováno na množící se případy, kdy útočník či spammer použil služby pro zkracování odkazů, jako je např. tinyURL či české Jdem.cz, k tomu, aby zamaskoval adresu cílové stránky. Situace vedla až k blokování vkládání zkrácených odkazů na některá diskusní fóra.

Česká služba Jdem.cz věnovala vždy velkou pozornost této problematice, a proto již od začátku nabízí možnost upravit odkaz tak, aby návštěvník vždy viděl, na jakou stránku bude přesměrován. Pro zvýšení bezpečí uživatelů zavádí nyní i další úroveň kontroly odkazů.

„Vnímám obavy uživatelů a provozovatelů diskusních fór z rostoucího počtu případů zneužití služeb pro zkracování odkazů, takže jsem se rozhodl implementovat kontrolu na podezřelé stránky,“ uvádí Martin Malý, autor a provozovatel služby Jdem.cz, a dodává: „Pokud vede zkrácený odkaz na adresu, která je v databázi podezřelých stránek, je uživatel na tuto skutečnost jasně upozorněn, a má možnost podezřelou stránku zavřít.“

O tom, jak takový rozpoznaný odkaz na podezřelou stránku vypadá, se můžete sami přesvědčit např. na adrese http://jdem.cz/brtn8.

Pro kontrolu stránek je použita databáze podezřelých stránek společnosti Google a databáze domén SURBL. Tyto databáze jsou několikrát za den aktualizovány, čímž je zajištěna velmi vysoká úroveň ochrany.

Jdem.cz tak, jako jedna z prvních podobných služeb vůbec, aktivně reaguje na problém zneužívání zkrácených odkazů a doufá, že tento krok přispěje k dalšímu zvýšení důvěryhodnosti a bezpečnosti služby.

O projektu Jdem.cz

Jdem.cz je česká bezplatná služba pro zkrácení dlouhých odkazů, která se však neomezuje na pouhé zkracování, ale nabízí i další služby (anonymizér či například odkazy chráněné heslem). Jdem.cz se během roku svojí existence stalo velmi oblíbenou službou, především mezi českými uživateli Twitteru.

O autorovi

Autorem a provozovatelem Jdem.cz je Martin Malý, programátor, autor známého českého blogovacího serveru Bloguje.cz  a dalších internetových projektů.

Tisková zpráva ve formátu PDF

cz sk