V dřívějších dobách byla pro děti návštěva cukrárny něco jako slavnostní den. Rodiče si nemohli dovolit utrácet každý den za zákusky a poháry, nehledě na to, že to nebylo ani zdravé, ani výchovné. Když už na to ale došlo, například jako odměna za vysvědčení, těšila se z toho celá rodina. Na místě pak ovšem nastalo velké dilema, který zákusek si vybrat.
Zajímavé je, jak se s věkem mění chutě. To, co bychom si v cukrárně vybrali dříve, by nás třeba dnes už tolik neoslovilo, a naopak zákusky, které pro nás v dětství nebyly tak lahodné, teď patří k našim oblíbeným. Je přitom skvělé, že mnoho retro dezertů, jež se prodávaly v cukrárnách ještě před revolucí, nabízí některé cukrárny a kavárny i dnes. Pojďme se podívat na ty největší klasiky.
Punčové řezy
Punčové řezy jste buď milovali, nebo nesnášeli. Dětem často moc nechutnaly, jelikož se jednotlivé vrstvy upečeného korpusu potíraly rozvarem, který obsahoval mimo jiné rum. Dnes se však již připravují také ve variantě bez alkoholu, kdy se místo rumu do rozvaru přidává pouze rumové aroma.

Tento dezert můžeme často stále vidět za prosklenými pulty v cukrárnách. Dospělým zkrátka chutná a pro někoho je to návrat do mladých let. Pokud znáte někoho, kdo je fanouškem punčového řezu, můžete ho potěšit na narozeniny punčovým dortem. Řada cukrářek, které nabízí zakázkové pečení dortů, jej totiž má v nabídce.
Likérové špičky
Likérové špičky prakticky nemusíme představovat. Tato sladká delikatesa nemůže v cukrárnách chybět. Je to nesmrtelná klasika, která je tak oblíbená, že snad neexistuje podnik se zákusky, který by ji neměl ve stálé nabídce. Taky jste jako děti měli ze všeho nejraději čokoládovou pěnu, která ukrývala žlutý koňak? A piškot ve spodu zákusku byla už jen pomyslná třešinka na dortu.
Recept na likérovou špičku
Zdroj: YouTube.com
V tradičním pojetí se tento druh dezertu plní vaječným likérem a namáčí v tmavé čokoládě. Dnes už se však můžete setkat s různými alternativami, jelikož cukráři rádi experimentují a připravují nové kombinace chutí. Cukrárny tak někdy nabízejí bílé, žluté, nebo dokonce růžové špičky. Některé jsou plněné čokoládovým likérem, v jiných se nachází třeba krém chuťově připomínající Bailey‘s.
Rakvičky se šlehačkou
Absolutní retro klasikou jsou rakvičky se šlehačkou. S tímto zákuskem se však už setkáme v cukrárnách méně často než s předchozími dezerty. Rakvičky mají svůj specifický tvar díky tomu, že vyšlehané těsto se nalévá do formiček ve tvaru sešikmeného kvádru. Ty se potom vkládají do trouby a pečou při 180 stupních.
Křehký zákusek je dutý, ale díra v něm se neplní žádnou náplní. Místo toho se rakvička tradičně zdobí šlehačkou. Dezert je to velice sladký, takže není potřeba přidávat nic navíc. Dokonce i šlehačka se často volí neslazená, aby to pro strávníka už nebylo příliš. Jelikož je jejich název i tvar poněkud morbidní, jedná se o ideální zákusek na halloween.

Kremrole
Na narozeniny se v minulém století často podávaly dětmi milované plněné křehké ruličky s názvem kremrole. Jde o retro zákusek, jehož podoba se v průběhu času trochu změnila. Dříve se v cukrárnách prodávaly ohromné kremrole, které se vám málem nevešly ani do dlaně. Není to sice pravidlem, ale dnes se setkáte spíše s menšími zákusky tohoto typu.
To ovšem nic nemění na tom, že se stále jedná o vynikající zákusek, kterým pohrdne málokterý milovník sladkého. Připravují se z listového těsta a jsou plněné šlehaným bílkovým krémem jako třeba jiný retro zákusek s názvem indiánek. Byť se v tuzemských cukrárnách prodávají už dlouhá léta, o jejich původu se vedou spory. Jedna teorie tvrdí, že pocházejí z Rakouska, druhá že vznikly ve Francii.

Větrníky
A nakonec nesmíme zapomenout na karamelovou klasiku v podobě větrníku. Tento zákusek z odpalovaného těsta je tu s námi od dětství. Někteří z nás vzpomínají, jak velké to bylo dilema, vybrat si mezi věnečkem a větrníkem v cukrárně. Věneček oproti větrníku neobsahuje dva typy krémů a místo karamelové polevy je politý citronovou polevou.
Zatímco rodiče zhltli celý větrník na posezení, děti zpravidla odlepily horní část plněnou žloutkovým krémem a politou karamelovým přelivem. Tato polovina zákusku byla totiž výrazně sladší než ta spodní. Rodiče pak měli za úkol dojíst druhý díl s karamelovým krémem, který byl pro mnohé děti lehce nahořklý.

I tento zákusek stále najdeme v nabídce mnohých cukráren, a to možná i častěji, než je tomu v případě žloutkových věnečků. V posledních letech se dokonce začaly dělat i celé větrníkové dorty, které se těší veliké oblibě jak u pamětníků, tak u mladších mlsounů.
Zdroje: poznatsvet.cz, spektrumzdravi.cz, regiony.rozhlas.cz, novinky.cz, archiv.hn.cz
