Školní svačiny se od let, kdy jsme sami byli školou povinní, dost proměnily. Nyní se klade důraz na jejich složení a celkovou vyváženost. Předtím se tyto věci zas tak neřešily, každý zkrátka dostal, co bylo. Zpětně na ně přesto mnozí s láskou vzpomínají a rádi by se do této doby, kdy jim maminka chystala svačinu na další den, alespoň na chvilku vrátili.
Namazaný chléb
Mezi častou svačinu patřil namazaný chléb. Jídával se čistě jen s máslem, taveňákem, paštikou anebo nějakou pomazánkou. Mezi oblíbené pomazánky se řadila rybičková, rozhuda, budapešťská, drožďová, škvarková, uherská, ale i pomazánka tvořená jen lučinou a pažitkou nebo šunková pěna.
Maminky krajíce chleba balívaly do ubrousku, který se na chléb leckdy přilepil tak vehementně, že dalo velkou práci ho z něj zcela odstranit. Někteří tento boj předem vzdali a na chlebu si pochutnali, i když na něm byly útržky papíru.
Recept na budapešťskou pomazánku:

Zdroj: YouTube.com