Školní svačiny se od let, kdy jsme sami byli školou povinní, dost proměnily. Nyní se klade důraz na jejich složení a celkovou vyváženost. Předtím se tyto věci zas tak neřešily, každý zkrátka dostal, co bylo. Zpětně na ně přesto mnozí s láskou vzpomínají a rádi by se do této doby, kdy jim maminka chystala svačinu na další den, alespoň na chvilku vrátili.
Přesnídávky

Ovoce se spíše konzumovalo ve zpracované podobě než té syrové. Častěji se ve školních svačinách objevovalo pouze jablko, které se přikusovalo k chlebu. Jelikož čerstvé ovoce nebylo běžnou záležitostí, ale spíše vzácností, přejímaly jeho roli přesnídávky.
Obvykle se dělávaly přesnídávky z jablek, později přibyly meruňkové nebo broskvové. Pošmáknout jste si mohli ale také třeba na karotkové přesnídávce slazené medem. Když jsme zmínili med, některé děti se mohly doslova utlouct po medovém másle. Sladkou formu obsahující ovoce pak představovaly marmelády. Z různých příchutí vedla zejména jahodová a meruňková.
Nakupování za socialismu:
Zdroj: YouTube.com
